На фона на новината за евакуирането на част от екипажа на

...
На фона на новината за евакуирането на част от екипажа на
Коментари Харесай

Експерт по антитероризъм обясни как се извеждат хора от зона на бойни действия


На фона на новината за евакуирането на част от екипажа на " Царевна " поражда въпросът: Как се извеждат хора от толкоз рискова зона, в която се водят бойни дейности? Отговор дава за Българска национална телевизия експертът по тактичност Иван Янкулов, който е някогашен чиновник на Специализирания отряд за битка с тероризма.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4149
" Внимателната подготовка на всеки подробност от интервенцията по извеждането на хора от зоната на боен спор е извънредно значима. В случай като този с кораба " Царевна " пред бързината на планирането би трябвало да се сложи сигурността ", акцентира специалистът по антитероризъм Иван Янкулов.

" Много е значима връзката и координацията сред другите служби, които могат да допринесат. Става въпрос за външно министерство, разузнаване, партньорски служби. Наши сътрудници на място, които са инфилтрирани по някакъв метод. В случая приказваме за непозната страна, това усложнява още повече обстановката ", изясни Янкулов.

В такава обстановка постоянно би трябвало да се търсят подпомагане и взаимни дейности с една от двете страни във военния спор, с цел да се понижи до допустимо най-ниска стерен риска при извеждането и прекосяването през най-опасната зона, която е известна като пътеката на гибелта край пристаноището на Мариупол.

" В случая е добре, че имаме поддръжката на една от враждуващите страни, тъй като в противоположен случай ще се окажат в тъй наречените " сандвич " и нашите хора ще бъдат пушечното месо в този сандвич. Двете страни могат да ги припознаят като възможни съперници и да бъдат подложени на обстрел ", разясни специалистът.

Втората част от проекта са детайлите за прекосяване през най-опасната зона.



" Вариантите са два общо взето. Единият е със скорост, да разчитаме на скоростта да бъдат преминати тези метри по допустимо най-бързия метод. Да бъдат за по-кратък интервал от време цел. Другият вид е, употребявайки някаква военна ловкост, камуфлирана активност, тези хора да бъдат припознати като обслужващ личен състав или други ", сподели Иван Янкулов.

Трябва постоянно да има и още най-малко два аварийни маршрута за отдръпване и да е ясно при какви условия се минава към тях.

" Другото, което е, би трябвало да се обезпечи една огнева поддръжка от тези хора, които ще оказват помощ за интервенцията ", съобщи Янкулов.

В случай на евакуация от зона на пристанища постоянно се употребява прикритието на различен кораб, както и тъмната маст на денонощието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР